5 Aralık 2010 Pazar

Tığ işi baharlık bayan hırka modeli şemalı ve yapılışı

Tığ işi baharlık bayan hırka modeli
Tığ İşi Hırka
MALZEMELER
-8 yumak DMC Senso Yün (art.730) Renk no: 1306 -Tığ no: 4-5
-2 cm çapında 2 adet düğme Beden: 42
Gerginlik: Motif D’de 8 sıra= 10 cm
YAPILIŞI
Arka
Sıra 1: Temel zincir olarak 99 zincir atın, sonra 1 zincir ve temel zincirin her bir ilmeği üzerinden çalışarak toplam 99 brit yapın.
Sıra 2: Sıranın ilk üçlü britini yapmak üzere 4 zincir çekin. Sonra önceki sıranın 3 adet briti ile ayrılmış 2 adet üçlü briti birlikte yapın. (Motif D’nin şeması ve sembolleri destekleyen açıklamalara bak.). Daha sonra 15 kere şu ifadeyi yapın: *2 zincir, son üçlü brit gibi aynı zincir üzerine 1 adet üçlü brit yapın, 2 zincir, daha önce 3 zincir ile ayrılmış 3 adet üçlü briti birlikte yapın.(şemaya bak.), 2 zincir*. Son üçlü brit gibi aynı zincir üzerine 1 adet üçlü brit yapın, 2 zincir, 2 üçlü brit birlikte, 1 üçlü brit.
Sıra 3-21: 7.sıranın sonuna kadar şemayı takip edin ve sonra 4. sıradan tekrar edin. Sıra 22: Koltukaltı: Sıranın başlangıcında, 7. zincire kadar kapama zinciri yaparak ileleyin, 87 merkezi ilmek yapın, son 6 zinciri yapılmamış bırakın. Sıra 23-35: Şemayı takip edin. Sıra 36: Boyun ve omuzlar için azaltmalar: Yalnızca ilk 20 ilmek üzerinden çalışın. Diğer omuzu yaptığınızla üstüste koyun (merkezdeki 47 zinciri atlayın). Sol yarım- ön: ( 2 parça halinde çalışın) Sıra 1: Temel zincir olarak 65 zincir atarak başlayın, ilk çift briti yapmak için 3 zincir çekin. Sonra 64 çift brit yapın. İşi başa çıkın.
Sıra 2-16: İlk üçlü briti yapmak için 4 adet zincir çekin. Sonra 1 .sıradaki Motif B için şemayı takip edin. ipliği düğümleyin. Tekrar işi başa çıkın. (Çift britin ilk sırası şimdi koltukaltı tarafında görünecek) Üst bölüm için Motif A’da devam edin: Sıra 1: Motif B’nin ilk sırasıyla birlikte bir kapama zinciri yapın, ilk çift biti yapmak için 3 zincir yapın. Sonra 14 kez takip
eden ifadeyi yapın: *3 zincir, Motif B’nin ilk sırasındaki çift britin tepesine 1 adet çift brit. (ağ yapın = A.Y)*. sırayı çift brit ile sonlandırın. İşi başa çıkın. Sıra 2: İlk çift briti yapmak için 3 zincir atın, 1 çift brit, önceki sıranın çift briti üzerinden 1 çift brit yapın. (2. sıradaki Motif Anin azaltılması), 13 A. Y, 1 çift brit.
Sıra 3: İlk çift briti yapmak için 3 zincir atın, 1 çift brit, 2 A.Y, 4 çift brit (kare ağ= K.A),
5 A.Y, 1 K.A, 4 A.Y (A noktası için şemanın 2. satırı), 1 azaltma (Motif A’daki azaltmalar için şemanın 3. sırasına bakınız) Sıra 4-22: Motife devam edin, motif A’nın semasındaki ifadeleri takip edin. (8. sıradan sonra 1. sıranın sonrasını takip edin), ek olarak yaka kenarı azaltılır, (biribiri ardına sırayla 3. ve 4. sıraları şemayada bakarak takip edin). İpliği düğümleyin.
Sağ Ön ( 2 parça halinde çalışın) Sıra 1: Temel zincir olarak 47 zincir atın, 1 zincir, Sonra 47 brit yapın. İşi başa dönün.
Sıra 2-14: İlk üçlü briti yapmak için 4 zincir yapın. Sonra 1. sıradaki Motif B için şemaya göre devam edin. İpliği düğümleyin. İşi başa çıkın (şimdi britin ilk sırası koltukaltı kısmında belli olacak). Üst bölüm için, koltuk altına düz bir kapama zinciri yaparak başlayın. Sıra 1: 6 zincir yapın, ilk çift briti yapmak için 3 zincir atın, 5 çift brit, sonra 56 çift briti sıra boyunca devam edin. İşi başa çıkın.
Sıra2- 40: İlk çift briti yapmak için 3 zincir atın. Sonra Motif C’nin semasındaki ifadeleri takip edin, 1. sıra ile başlayın. 9. sırayı bitirdikten sonra 2. sıradan sonrasını tekrar edin.
Sıra 41:1 zincir, 62 brit. İpliği düğümleyin.
Sol Kol (birkaç parça halinde çalışın):
Sıra 1-20: Temel zincir olarak 65 zincir atın ve Motif C’nin semasındaki ifadeleri takip edin (9. sırayı bitiridikten sonra 2. sıradan tekrar edin).
Sıra 21 – 38: Motif A’da 21 ağ çalışın.
Azaltma ile ilgili ifadelerle birlikte Motif A’nin semasındaki ifadeleri takip edin. İpliği düğümleyin. İşi başa çıkın.
Sıra1: Motif C’nin ortasında, Motif B’deki
9.sıra tarafından takip edilen britin sırasını yapın. İpliği düğümleyin. Sağ Kol (tümüyle Motif A da çalışın) Sıra 1: Temel zincir olarak 87 adet zincir çekin, sonra 1 zincir ve 87 brit yapın. İşi başa çıkın.
Sıra 2-32: Motif Anin semasındaki ifadeleri takip edin. Sıra 1 ile başlayın (8.sırayı tamamladıktan sonra, 1. sıradan tekrar edin)
Sıra 33-50: Motif A’yı takip edin, tekabül eden şemada gösterildiği gibi her iki taraftan da aynı anda azaltma yapın. (1 .sıra ile başlayın) ipliği düğümleyin.
Tığ İşi Hırka
Çiçek
Sıra 1: İpliğin ucu ile bir ilmek yapın. İlk çift briti yapmak üzere 3 zincir çekin. İşi başa çıkın.
Sıra 2: ilk çift briti yapmak için 3 zincir çekin.Önceki gibi aynı zincir üzerine bir çift brit yapın. Sonra 3 kez takip eden şu ifadeyi yapın: *aynı zincire 2 çift brit*
Sıra 3: İlk çift briti yapmak için 3 zincir çekin ve şemayı takip edin. Sıra 4-8: Şemadaki ifadeleri takip etmeye devam edin. ipliği
düğümleyin. Dönüşte beyaz ok ile gösterilen yere iplikle bir kapama zinciri yapın ve 4 tane daha petal yapmak için sıra 1-8 arasını tekrar edin. Çiçeğin merkezine 4 tane daha küçük petal eklemek için Sıra 1-6 arasını tekrar edin.
BİTİRME
Goblen iğnesi ve ördüğünüz iplikten kullanarak ördüğünüz bütün parçaları dikin. Kenar bordürleri olarak, hırkanın kenarları ve boyun kısmı için Motif B’nin bir sırasını çalışın. Sol kolun bordürü için Motif B’nin tek sırasını ve sağ kol için 2 sırasını çalışın. Katlama payı boyunca sol ön yaka devriğini katlayın (şemaya bak). Yaka devriğini yerinde tutmak için çiçeği dikin. Çizimde gösterildiği gibi hırkaya düğmeleri dikin (bordur motifi düğme deliği olarak kullanılabilir).
Tığ İşi Hırka

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder